Specialistični ortopedski pregled

Ortopedska ambulanta Nobilis je namenjena vsem pacientom, ki imate poškodbe in bolezni gibal, težave s kostmi in sklepi.

Ljubljana, Maribor Igor Novak, dr. med.
Trajanje 30 min
Nazaj na delotakoj
Cenikod 80 €
Rezerviraj termin Informacije
Posvet in pregled pri specialistu ortopedije. Potrebujete morda drugo mnenje?

Pri specialističnem ortopedskem pregledu se osredotočimo na obolele ali deformirane kosti, mišice ter sklepe. Pri bolniku torej ugotavljamo razne vzroke za bolečino, deformacijo ali omejeno gibljivost v hrbtenici, sklepih, zgornjih in spodnjih udih in jih ustrezno zdravimo.

Pregled poteka tako, da se najprej pogovorimo o vaših težavah in vas nato temeljito pregledamo. Po splošnem in usmerjenem ortopedskem pregledu se dogovorimo o terapiji, ki lahko obsega konzervativno zdravljenje s fizioterapijo, punkcijami, injekcijskimi terapijami, zdravili ali kirurško zdravljenje.

Primeri pregledov in posegov, ki jih izvajamo v naši ortopedski ambulanti:

 • Pregled kolena
 • Pregled kolka
 • Protibolečinske blokade sklepov
 • Punkcija sklepa, burze, gangliona
 • Hialuronska kislina
 • PRP (Platelet Rich Plasma)
 • Ultrazvok (UZ) lokomotornega aparata
 • UZ vodene punkcije ter infiltracije
 • drugo

Potrebujete pomoč ali nasvet ortopeda specialista?

Kontaktirajte nas, z veseljem vam bomo pomagali!

Ali nas pokličite 01 2328 338


Pregled kolena pri ortopedu

V naši ambulanti vam nudimo celovit pregled kolena in pogovor ter nadaljne zdravljenje. Prejmete lahko tudi različne injekcijske terapije v sklep, ki delujejo protivnetno in protibolečinsko (blokada, hialuronska kislina, PRP-platelet rich plasma).

Bolečina v kolenu je pogosta težava in prizadene ljudi vseh starosti. Lahko nastane kot posledica poškodbe kolena ali pa je povezana z obrabo sklepa, revmatskimi obolenji, putiko in okužbami. Številne težave, ki povzročajo bolečino v kolenu, se lahko lajšajo z medikamentozno terapijo ali s fizioterapijo, v nekaterih primerih pa koleno zahteva tudi kirurško obravnavo.

Vrsta bolečine (topa, ostra, nočna...) in njena lokacija na kolenu se razlikujeta glede na vzrok, ki je privedel do bolečine v kolenu. Znaki in simptomi, ki spremljajo bolečino v kolenu vključujejo:

 • Otekanje in napetost kolena
 • Slabša gibljivost kolena
 • Vidne deformacije kolena
 • Nezmožnost obremenitve kolena oz. hoje
 • Rdečina kože
 • Toplina kože na dotik
 • Nestabilnost kolena
 • Klikanje, pokanje, zatikanje v kolenuPregled kolka

V naši ambulanti vam nudimo celovit pregled kolka in pogovor o ustrezni rešitvi vaših težav. Ponujamo tudi možnost injekcijskih terapij v sklep, ki delujejo protivnetno in protibolečinsko (blokada, hialuronska kislina, PRP-platelet rich plasma).

Bolečina v kolku je precej razširjena. Lahko jo povzročijo najrazličnejše težave. Glede na tip bolečine, starost bolnika in lokacijo bolečine v kolku, lahko sklepamo o vzroku, ki je privedel do te bolečine. Tipična kolčna bolečina se izraža v dimljah. Lahko se širi po stegnu do kolena. Bolečine v kolku, ki pa so na zunanji strani kolka, zgornjega dela stegna ali zadnjice pa običajno povzročajo težave z mišicami, ligamenti, tetivami in drugimi mehkimi tkivi, ki obdajajo vaš kolčni sklep.

Bolečino v kolku se lahko občuti tudi kot preneseno bolečino. To pomeni, da jo lahko povzročajo bolezni in stanja na drugih predelih telesa, na primer v spodnjem delu hrbta. V glavnem gre pri otrocih za bolečine v kolku pri prekrvavitvenih motnjah, poškodbah, reaktivnih (prehodni sinovitis) ali bakterijskih vnetij. Pri odraslih gre najpogosteje za bolečino v sklopu obrabe sklepnega hrustanca, poškodb ali revmatskih obolenj. Bolečino bolnik izraža s šepanjem, antalgično hojo, omejeno gibljivostjo v kolku, otekanjem, preskoki, poki ter z razliko v dolžini uda.Protibolečinske blokade sklepov

V ambulanti lahko v obolele sklepe prejmete t.i. blokado, ki je sestavljena iz protibolečinskega in protivnetnega zdravila. Tovrstna terapija je primerna za bolnike z artrozo sklepov, vnetjem sklepa ali vnetjem tetiv.

Zmanjša bolečino in vnetje ter tako omogoči boljšo gibljivost in funkcijo obolelega predela.Punkcija sklepa, burze, gangliona

V kolikor vam oteka sklep in je v njem izliv ali pa ste okrog sklepov ali okrog tetiv opazili razne otekline in spremembe, napolnjene s tekočino, vam lahko opravimo punkcijo le-teh. Pri tovrstnem posegu z vbodom v te predele izpraznimo tekočo vsebino.

Poseg je tako terapevtske kot tudi diagnostične narave. S punkcijo olajšamo napetost sklepa, zmanjšamo bolečino obolelega predela in izpraznjeno vsebino tudi makroskopsko pregledamo. Na podlagi sestave dobljene vsebine se nato odločamo za ustrezno zdravljenje obolelega predela.Hialuronska kislina

Pri nas lahko prejmete tudi injekcije hialuronske kisline, ki deluje kot mazivo v sklepu in pomaga pri bolečih obrabah sklepov ter upočasni napredovanje obrabe sklepov.

Po aplikaciji boste občutili v sklepu manj bolečine in trenja ter boste zato postali bolj aktivni. Običajno se odločamo za aplikacijo enega odmerka hialuronske kisline v večjem odmerku, lahko pa v sklopu ene terapije prejmete tudi tri manjše odmerke v razmaku enega tedna.PRP (Platelet Rich Plasma)

PRP je plasma bogata s trombociti, ki jo naredimo iz bolnikove krvi. V tem postopku pacientu odvzamemo vensko kri in jo na poseben način obdelamo v centrifuge. Obdelan pripravek koncentrirane trombocitne plazme nato takoj vbrizgamo v oboleli predel. Glede na vrsto obolenja se odločamo o številu odmerkov, ki jih je potrebno prejeti v sklopu ene terapije. Pri akutnih poškodbah se običajno odločamo o enem odmerku, pri vnetjih tetiv o dveh odmerkih z enotedenskim presledkom in pri obrabah sklepov o treh odmerkih z eno ali dvotedenskim presledkom. S PRP tako uspešno lajšamo težave pri začetnih obrabah sklepov, vnetju sklepov, kroničnih vnetjih tetiv (vnetje Ahilove tetive, vnetje narastišč patelarnega ligamenta, vnetje ramenskih tetiv, teniški komolec ali golfarski komolec) in poškodbah mišic. Po terapiji s PRP se vam bo izboljšalo celjenje, zmanjšalo vnetje, zmanjšala bolečina in izboljšala funkcija obolelega predela.Ultrazvok (UZ) lokomotornega aparata

UZ vodene punkcije ter infiltracije

V naši ambulanti boste lahko v sklopu ortopedskega pregleda pri določenih obolenjih deležni tudi orientacijskega ultrazvočnega pregleda obolelega pregleda, kar bo pripomoglo k hitrejši odločitvi za ustrezno terapijo. UZ uporabljamo tudi pri raznih punkcijah in infiltracijah, saj nam ta metoda omogoča bolj natančno usmerjeno injekcijsko terapijo.Potrebujete pomoč ali nasvet?

Kontaktirajte nas, z veseljem vam bomo pomagali!

Ali nas pokličite 012 328 338

Cenik

  • Ortopedski specialistični pregled80 €

Rezultati

STROKOVNO, NATANČNO, OSEBNO IN PRIJAZNO.

asist. dr. Slokar Tanja, dr. med., specialistka ortopedske kirurgije je priznana ortopedinja z bogatimi izkušnjami.