Pigmentna znamenja in dermatoskopija

Pigmentna znamenja ali materina znamenja nastanejo zaradi pomnožitve pigmentnih celic (melanocitov) na določenem področju in se strokovno imenujejo melanocitni nevusi.

Dermatoskopski pregled je neboleč in omogoča zgodnje odkritje melanoma.

Ljubljana, Maribor, Moravske Toplice, Portorož dr. Mojca Bizjak, dr. med., dr. Katarina Trčko, dr. med., Mateja Starbek Zorko, dr.med., Janja Šmid Vauhnik, dr. med., Alen Jović, dr. med., prim. mag. Ana Benedičič, dr. med., Špela Šuler Baglama, dr. med., Katja Kramberger, dr. med.
Trajanje 15 min
Nazaj na delotakoj
Cenikod 100 €
Rezerviraj termin Informacije
Če ste nedavno opazili znamenje, ki se veča ali izgleda nenavadno, čim prej obiščite specialista dermatologa. Morda gre za melanom, ki spada med najbolj nevarne tumorje. V začetnih fazah je k sreči ozdravljiv.

Dobro je vedeti

Znamenja so pogosta. Mnogi ljudje jih imajo med 30 in 50. Na število znamenj vplivajo predvsem genetski dejavniki in prekomerna izpostavitev soncu v otroštvu.

Pigmentna znamenja so lahko prisotna ob rojstvu (prirojeni melanocitni nevusi). Takšna znamenja so temna, običajno merijo več kot 1 cm in se večajo sorazmerno z rastjo otroka (spodaj, slika 1).

Večina znamenj pa nastane med otroštvom in v zgodnji odrasli dobi (pridobljeni melanocitni nevusi). Glavni trije tipi so: svetlo do temno rjave lise, rjave izbokline in blede izbokline (spodaj, slika 2).

Melanom je najbolj smrtonosna oblika raka kože, ki lahko sprva izgleda kot nenevarno znamenje. Postopno pa se poveča in spremeni strukturo. Pogosteje nastane pri osebah z velikim številom znamenj, pri katerih ga tudi težje prepoznamo.

Specialist dermatolog znamenja natančno pregleda z instrumentom, ki se imenuje dermatoskop. Dermatoskopija (imenovana tudi dermoskopija) je osnovna metoda za oceno pigmentnih kožnih sprememb. Omogoča:

 • Prepoznavo melanoma (spodaj, slika 3).
 • Natančno spremljanje nenavadnih znamenj s foto-dokumentiranjem: Na podlagi digitalnih dermatoskopskih fotografij je ob kontrolnih pregledih možno ugotoviti spremembe (začetne znake za melanom), ki s prostim očesom še niso opazne. Primer spreminjajočega se znamenja je prikazan na sliki 4. Takšno znamenje kirurško odstranimo.
 • Prepoznavo nenevarnih kožnih sprememb (v izogib nepotrebnim kirurškim odstranitvam in skrbem).

Zdravljenje

Znamenja se odstranjuje klasično kirurško s šivanjem. Večina znamenj ni nevarnih in jih je najbolje pustiti pri miru. Trije glavni razlogi za odstranitev znamenj pa so:

Sum na melanom

 • Znamenje se je spremenilo po velikosti, obliki ali barvi.
 • Znamenje krvavi, je srbeče ali boleče.
 • Znamenje je po izgledu očitno drugačno od ostalih znamenj.
 • Novo znamenje je nastalo po 40. letu.

Znamenje je postalo moteče (zatika se ob oblačila, poškoduje se ob britju in podobno).

Kozmetični razlogi (znamenje je estetsko moteče).

Kaj lahko storite sami

Upoštevajte priporočila za zaščito pred soncem:

 • Omejite čas izpostavljanja soncu, ko je najmočnejše (poleti običajno med 10. in 16. uro).
 • Poiščite senco.
 • Zaščitite se z oblačili iz neprosojnih tkanin ter z gosto tkanim pokrivalom.
 • Na izpostavljene dele telesa nanesite tudi širokospektralna zaščitna sredstva z zaščito pred UVA žarki in zaščitnim faktorjem vsaj 30 (nanesite zadostno količino 15 do 30 minut pred izpostavitvijo soncu, nato ponovno na 2 uri ali takoj po kopanju).

Enkrat mesečno preverite, če katero od vaših znamenj raste ali se spreminja na načine, ki so opisani zgoraj. Če vas znamenje skrbi, obiščite dermatologa.

Če imate povečano tveganje za nastanek raka kože (še posebej, če imate številna znamenja ali ste že imeli diagnosticiran rak kože), priporočamo redne preglede pigmentnih kožnih sprememb na 6 do 12 mesecev.

Cenik

  • Razširjeni dermatološki pregled100 €
  • Kirurška odstranitev - 1 znamenjeod 150 €
  • Kirurška odstranitev - vsako dodatno znamenje100 €
  • Histološka preiskava tkivaod 80 €

Rezultati