Alergije

Alergijske bolezni kože nastanejo zaradi reakcije imunskega sistema na sicer neškodljive dejavnike iz okolja. Ena najbolj pogostih tovrstnih bolezni je alergijski kontaktni dermatitis.

Vzročni kontaktni alergen je možno učinkovito ugotoviti s krpičnimi testi.

Ljubljana, Maribor, Portorož dr. Mojca Bizjak, dr. med., Mateja Starbek Zorko, dr.med., Janja Šmid Vauhnik, dr. med., prim. mag. Ana Benedičič, dr. med., Alen Jović, dr. med., Špela Šuler Baglama, dr. med., Katja Kramberger, dr. med.
Trajanje 15 min
Nazaj na delo
Cenikod 80 €
Rezerviraj termin Informacije
Vas obremenjuje srbeče vnetje kože? Morda gre za alergijski kontaktni dermatitis. Ker ta oblika alergije običajno ne izgine sama od sebe, je smiselno, da čim prej izveste, kateri alergen povzroča vnetje kože.

Dobro je vedeti

Alergijski kontaktni dermatitis se pokaže na mestu neposrednega stika kože z alergeni. To so običajno majhne spojine, ki so sposobne prehajati skozi vrhnji sloj kože. Pojavi se vnetna reakcija, pri kateri je koža pordela, srbeča in se lušči. Srbenje je lahko zelo moteče. Pri izrazitejših oblikah se lahko pojavijo še oteklina, mehurji ter rosenje s predeli ranjene kože. Zaradi praskanja se lahko razvije tudi bakterijska okužba. Če oseba prihaja v stik z alergenom dlje časa, lahko dermatitis preide v kronično fazo, v kateri se poleg zadebeljenih srbečih predelov kože pojavi tudi grobo luščenje z bolečimi razpokami.

Alergijski kontaktni dermatitis se lahko pojavi kjerkoli na telesu.Večinoma nastopi od 24 do 48 ur po izpostavitvi alergenu. Treba pa ga je ločiti od bolezni, kot so atopijski dermatitis, seboroični dermatitis, dermatitis suhe kože, glivična okužba kože, luskavica in podobnih. Kontaktna alergija se lahko pojavi tudi kot zaplet pravkar naštetih bolezni.

Med pogoste kontaktne alergene spadajo:

 • kovini nikelj in kobalt (v nakitu, ki ga uporabljamo za prebadanje telesa (ang. 'piercing'), kovancih, ...),
 • dišave (v kozmetiki in čistilih),
 • parafenilendiamin (v tetovažah, barvah za lase, ...),
 • določeni konzervansi (v kozmetiki, izdelkih za gospodinjstvo ter industrijskih izdelkih),
 • propolis,
 • nekatere snovi, ki se nahajajo v rastlinah, osebe pa prihajajo v stik z njimi tudi preko tako imenovane 'naravne' kozmetike.

Med kontaktne alergene spadajo tudi sestavine gume, lokalna zdravila in drugi.

Vzročni alergen potrjujemo z epikutanimi oziroma krpičnimi testi, pri katerih na hrbet nalepimo posebne obliže s približno 30 pripravki alergenov, ki jih po 48 urah odstranimo. Pomembno je poudariti, da pozitiven test, pri katerem se pojavi srbeča vnetna reakcija kože, še ne potrjuje diagnoze alergijski kontaktni dermatitis. Diagnozo postavimo na podlagi podatkov, ki jih poda bolnik (kaj nanaša na kožo, kakšen poklic opravlja, kateri so njegovi hobiji, ...), izgleda kože in izvida omenjenih testov.

Zdravljenje

S protivnetnim zdravljenjem je treba začeti ob prvih znakih vnetja in nadaljevati do popolnega izboljšanja. Osnovna protivnetna zdravila so lokalni glukokortikoidi, ki obstajajo v različnih oblikah. Vrsto zdravila izbere zdravnik na podlagi jakosti in lokacije dermatitisa. Za obraz, pazduhe in dimlje se predpiše le najšibkejše lokalne glukokortikoide. Pretiran strah pred neželenimi učinki teh zdravil, ki pogosto ni utemeljen, pa lahko povzroči nezadostno zdravljenje pri mnogih bolnikih. Pri hujših težavah je včasih potrebno zdravljenje v obliki tablet.

Kaj lahko storite sami

Kontaktna alergija običajno vztraja vse življenje. Najpomembnejši korak pri zdravljenju je popolno izogibanje vzročnemu alergenu. V naši dermatološki ambulanti boste prejeli natančna navodila o tem, kje se alergen nahaja. Na deklaracijah kozmetike so alergeni navedeni z INCI oznakami (''International Nomenclature of Cosmetic Ingredients'').

Če opravljate poklic, pri katerem ste pogosto izpostavljeni vodi, kemičnim dražljivcem (milom, detergentom, oljem, ...) ter fizikalnim dejavnikom (drgnjenju kože, vročini, mrazu, ...), imate povečano tveganje za razvoj alergijskega kontaktnega dermatitisa. To velja tudi za osebe z atopijskim dermatitisom. Kontaktni alergeni v teh primerih lažje prehajajo skozi vrhnji sloj kože, kar omogoča razvoj prve faze bolezni (senzibilizacijo), v kateri nastanejo določene imunske celice. Pomembna je uporaba zaščitnih rokavic ter drugi načini zaščite kože. Če ste mladostnik z atopijskim dermatitisom in se odločate za poklicno pot, se pogovorite z zdravnikom glede tveganja za razvoj dermatitisa pri določenih poklicih.

Cenik

  • Osnovni dermatološki pregled80 €
  • Razširjeni dermatološki pregled100 €
  • Osnovni kontrolni dermatološki pregled v 6 mesecih po prvem pregledu50 €
  • Razširjeni kontrolni dermatološki pregled v 6 mesecih po prvem pregledu60 €

Rezultati