Akne

Akne ali »mozolji« se najpogosteje pojavijo v puberteti, lahko pa šele v poznih dvajsetih letih ali kasneje. Povzročijo lahko vidne in »čustvene« brazgotine.

Akne je možno učinkovito zdraviti, pri čemer je pomembno, da z zdravljenjem pričnemo pravočasno in temeljito.

Ljubljana, Maribor, Moravske Toplice, Portorož dr. Mojca Bizjak, dr. med., dr. Katarina Trčko, dr. med., Mateja Starbek Zorko, dr.med., Janja Šmid Vauhnik, dr. med., Alen Jović, dr. med., prim. mag. Ana Benedičič, dr. med., Špela Šuler Baglama, dr. med., Katja Kramberger, dr. med.
Trajanje 15 min
Nazaj na delotakoj
Cenikod 80 €
Rezerviraj termin Informacije
Obiščite specialista dermatologa, če vnetja kože niste uspeli odpraviti v šestih tednih. Vsake vnetne kožne spremembe na obrazu ne predstavljajo aken, zato je pravilna diagnoza specialista zelo pomembna!

Dobro je vedeti

Akne nastanejo v predelu dlačnih foliklov in njim pridruženih lojnic. Odprtine foliklov se zaradi nakopičenih odmrlih celic zamašijo. Bolniki z aknami so bolj občutljivi na hormone, ki stimulirajo lojnice k čezmernemu izločanju loja. V foliklih se tako ustvari ugodno okolje za razmnoževanje bakterij, ki sprožijo vnetje.

Akne so lahko blage, zmerne ali izrazite. Na obrazu, vratu, hrbtu, sprednjem delu trupa, ramenih in redkeje nadlahteh se lahko pojavijo svetli ali črnikasti komedoni oziroma ogrci (spodaj, slika 1), rdeče izbokline, gnojne izbokline, rdeče ali rjave lise, kraste ter brazgotine različnih oblik (spodaj, slika 2). Koža je pogosto mastna in boleča.

Zdravljenje

Akne lahko učinkovito zdravimo z lokalnimi zdravili (npr. z geli, kremami in raztopinami), antibiotiki v obliki tablet, kontracepcijskimi tabletami, izotretinoin kapsulami in drugimi zdravili. Vsakomur ne koristi isto zdravilo ali kombinacija istih zdravil. Zdravljenje je odvisno od bolnikove starosti, spola, jakosti in trajanja aken ter odziva na predhodno zdravljenje.

Med najpogosteje uporabljena lokalna zdravila spadajo tretinoin, adapalen, benzoil peroksid, klindamicin in azelainska kislina. Koristi lahko dlje časa trajajoče zdravljenje z nizkim odmerkom antibiotikov v obliki tablet. Nekatere kontracepcijske tablete lahko koristijo bolnicam z aknami, ker zmanjšajo izločanje loja.

Za zdravljenje aken lahko koristijo tudi kemični pilingi z določenimi kislinami. Zelo koristne so tudi profesionalne kozmetične nege.

Kaj lahko storite sami

Kožo si nežno umijte največ dvakrat dnevno s sredstvom brez mila in alkohola (npr. s sindeti, ki so na voljo v lekarnah). Kozmetika naj bo na vodni osnovi in nekomedogena. Kožnih sprememb si ne stiskajte. Redno obiskujte vašega dermatologa, ki bo sproti prilagajal zdravljenje. Povejte mu tudi, če imate poleg aken druge zdravstvene težave (npr. povečano ali zmanjšano poraščenost, neredne menstrualne cikluse). Nekatere oblike aken so lahko pridružene resnim boleznim. V tekstu so opisane tako imenovane »navadne« akne.

Cenik

    • Osnovni dermatološki pregled80 €
    • Razširjeni dermatološki pregled100 €
    • Osnovni kontrolni dermatološki pregled v 6 mesecih po prvem pregledu50 €
    • Razširjeni kontrolni dermatološki pregled v 6 mesecih po prvem pregledu60 €

Rezultati