Smrčanje in motnje dihanja

Interdisciplinarni prostop pri zdravljenju smrčanja (pnevmologija, otorinolaringologija, zobna in čeljustna ortopedija).

Smrčanje je bolezen, zato ga je potrebno zdraviti.

Ljubljana, Maribor, Moravske Toplice, Portorož Boris Onišak, dr. med., asist. Matija Švagan, dr. med., Katja Rainer, dr. med.
Trajanje 30 min
Nazaj na delotakoj
Cenikod 300 €
Rezerviraj termin Informacije
Smrčanje je pogosto glasen, rezek, hrapav, neprijeten in moteč zvok. Zaradi mnogih vzrokov, ki vplivajo na smrčanje in spalno apnejo, je ključen celosten in interdisciplinaren pristop več specialistov.

Smrčanje je posledica različnih dejavnikov, pri katerih pride med dihanjem do zožitve v predelu zgornjih dihal in posledične vibracije tkiva oz. turbulence zraka. Nastane med spanjem zaradi vibracij tkiva na nivoju žrela, mehkega neba, baze jezika, nosu ali drugih delov zgornjih dihal. Mehko nebo, žrelo in baza jezika so veliko bolj pomembni pri nastanku smrčanja kot predel nosu, zaradi česar je večina izdelkov za lažje dihanje skozi nos pri odpravi smrčanja neučinkovitih.

Do pojava smrčanja pride v spanju, ko je mišični tonus telesa zmanjšan in na mestih zožitev v zgornjih dihalih, kjer se ohlapno tkivo dovolj približa, da zaradi pretoka zraka ob dihanju zavibrira. Hujša kot je zožitev, močnejše so vibracije in s tem glasnejše smrčanje.

Spalna apneja je pogosto in nevarno bolezensko stanje, kjer pride med spanjem do številnih prenehanj dihanja v spanju. Spalna apneja je ena izmed najbolj neprepoznanih in skritih, a tudi nevarnih bolezenskih stanj. Kaže se kot ponavljajoče pavze dihanja v spanju; le teh je lahko od 5, pa tudi do 300-400 na noč. Ponoči je praviloma prisotno glasno in moteče smrčanje, pogosto prebujanje, nemiren spanec, občutek hlastanja, davljenja, dušenja v spanju, suhih ust, žive, moreče sanje in pogoste nočne mikcije.

Podnevi je prisotna prekomerna zaspanost, kronična utrujenost, spanec mine brez učinka spočitosti, posameznik čuti pomanjkanje energije in volje, ima težave s koncentracijo, spominom, učenjem, mučijo ga jutranji glavoboli, osebnostne motnje, spremembe razpoloženja, depresivnost, anksioznost, impotenca, zmanjšanje libida, povišan krvni pritisk, znaki kislinskega refluksa.

S tremi specialističnimi pregledi, s kardiorespiratornim večkanalnim monitoringom na domu in z interdisciplinarnim konzilijem zdravnikov določimo za pacienta optimalen načrt zdravljenja.


Zdravljenje smrčanja opravljamo skupaj s centrom Respira.

Več informacij o zdravljenju si lahko preberete tukaj: www.respira.si

Če se želite naročiti na pregled, pokličite na 051 308 308 ali pišite na info@respira.si.

Cenik

  • Interdisciplinarna obravnava več specialistov300 €

   V ceni pregleda je zajeto:

   • Internistični pregled
   • Ortodontski pregled
   • ORL pregled
   • Poligrafija na domu
   • Predstavitev izvida in načrta zdravljenja

Rezultati

Zagotavljamo skoraj popolno ozdravitev od smrčanja.