Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis (atopijski ekcem, »nevrodermitis«) je pogosta močno srbeča bolezen kože. Prizadene do 20 % otrok in do 3 % odraslih. Pogosto ima dolgotrajen potek z obdobji poslabšanj in izboljšanj.

Koža je močno srbeča in pordela.

Ljubljana, Maribor, Moravske Toplice, Portorož dr. Mojca Bizjak, dr. med., dr. Katarina Trčko, dr. med., Mateja Starbek Zorko, dr.med., Janja Šmid Vauhnik, dr. med., prim. mag. Ana Benedičič, dr. med., Alen Jović, dr. med., Katja Kramberger, dr. med.
Trajanje 15 min
Nazaj na delotakoj
Cenikod 80 €
Rezerviraj termin Informacije
Glavna značilnost je srbež, ki lahko pomembno zmanjša kvaliteto življenja. Vneto kožo je možno uspešno pozdraviti.

Dobro je vedeti

Atopijski dermatitis je posledica zapletenega prepleta mnogih dejavnikov. Pomemben vpliv imajo geni. Deduje se tudi okvara zunanjega zaščitnega sloja kože, zaradi česar se poveča izhlapevanje vode (koža postane suha) in olajša škodljivo delovanje dražljivih dejavnikov iz okolja, alergenov in mikrobov (sprožijo ali okrepijo vnetje).

Izgled kožnih sprememb je raznolik. V otroški dobi je vneta koža pogosteje roseča, z leti pa postaja bolj suha. Pogoste so razpraskanine (spodaj, slika 1). Atopijski dermatitis lahko prizadene katerikoli del telesa, nekatere dele pa pogosteje. V odrasli dobi prizadene predvsem komolčne in kolenske kotanje (spodaj, slika 2), obraz, vrat, zgornji del trupa, ramenske obroče, zapestja in roke.

Dermatolog postavi diagnozo atopijski dermatitis na podlagi podatkov o poteku težav in izgleda vnete kože. Alergološke preiskave niso nujno potrebne za postavitev diagnoze, so pa koristne. Pozitiven alergološki test še ne pomeni, da določen alergen dejansko vpliva na atopijski dermatitis.

Zdravljenje

Zdravljenje je zahtevno in mora biti prilagojeno bolniku. Upoštevati je treba, da je atopijski dermatitis posledica vpliva mnogih dejavnikov, ki pri vseh bolnikih niso enaki. Na genetsko nagnjenost k bolezni ne moremo vplivati. Če prehranski ali vdihani alergeni izzovejo poslabšanja bolezni, se jim je treba izogibati. Prehranska alergija lahko poslabša atopijski dermatitis predvsem pri majhnih otrocih. Dieta je smiselna le, če jo predpiše zdravnik.

Osnovna protivnetna zdravila so lokalni glukokortikoidi, ki so ob pravilni uporabi zelo učinkoviti in varni. Dermatolog bo izbral ustrezno jakost zdravila in trajanje zdravljenja. Novejša protivnetna zdravila so lokalni imunomodulatorji.

Pogosto je potrebno tudi protimikrobno zdravljenje.

Za zdravljenje izrazitejšega atopijskega dermatitisa lahko koristi fototerapija z ultravijoličnimi žarki. Včasih so potrebna zapletena zdravila v obliki tablet, ki zavirajo imunski sistem. Upanje predstavljajo biološka zdravila, ki za zdravljenje atopijskega dermatitisa še niso registrirana (raziskave pa potekajo).

Kaj lahko storite sami

Pomembna je skrbna nega kože. Vsakodnevno kratkotrajno umivanje navlaži kožo in zmanjša količino mikrobov. Za umivanje so priporočljivi sindeti brez dišav in s pH 5 do 6. Na voljo so v lekarnah. Ključen je reden nanos negovalnih mazil, ki vlažijo suho kožo in obnavljajo zaščitni sloj kože. Dermatolog vam bo svetoval, katera so primerna in koliko jih je treba uporabiti. Ne uporabljajte zeliščnih krem, ker dražijo kožo in lahko povzročijo kontaktno alergijo. Izogibajte se tudi milom s pH nad 7, vroči vodi ter grobim in tesnim oblačilom.

Lokalna protivnetna zdravila uporabite ob srbenju in/ali prvih znakih vnetja kože. Izrazitejše kot postane vnetje, težje ga je zdraviti.

Cenik

    • Osnovni dermatološki pregled80 €
    • Razširjeni dermatološki pregled100 €
    • Osnovni kontrolni dermatološki pregled v 6 mesecih po prvem pregledu50 €
    • Razširjeni kontrolni dermatološki pregled v 6 mesecih po prvem pregledu60 €

Rezultati