Skleroterapija (sklerozacija) varic

Ljubljana, Maribor Prim. mag. Bogdan Fludernik, dr. med., Miha Brenčič, dr. med., asist. dr. Matjaž Vrtovec, dr. med.
Trajanje 30 min
Nazaj na delotakoj
Cenikod 150 do 1500 €
Rezerviraj termin Informacije

SKLEROTERAPIJA

Skleroterapija žil je eden od znotrajžilnih načinov zdravljenja krčih žil.Temelji na injiciranju sklerozirajočih raztopin v poškodovano žilo, ki izprazni kri iz vene in povzroči vnetje stene krvne žile. Kot posledica se stene vene zabrazgotinijo, vena se zapre in naš organizem jo postopoma razgradi. Za vbrizgavanje v varice uporabljamo različne kemične snovi (polidokanol, natrijev tetradecil sulfat, hipertonične fiziološke raztopine).

Po skleroterapiji je obvezno nošenje medicinskih kompresijskih nogavic ali povezovanje z elastičnimi povoji, da pospešimo obliteracijo oz. zaporo vene. Sam postopek ni boleč, vendar pa se lahko med injiciranjem sredstva pojavi pekoč občutek. Za ustrezno odstranitev razširjene vene so običajno potrebne od 1-3 ponovitve injiciranja v 4-6 tedenskih intervalih.

V prvih dveh dneh po terapiji se izogibajte sončni svetlobi, toplim kopelim, savnam inbazenom.

ZDRAVLJENJE KRČNIH ŽIL Z VBRIZGAVANJEM PENE - (SKLEROZACIJA) POD ULTRAZVOČNIM NADZOROM

Sklerozacija s peno je postopek, pri katerem vam bo zdravnik v obolelo veno ob sočasnem nadziranju z barvnim ultrazvokom vbrizgal sklerozantno sredstvo, kar bo v nadaljevanju povzročilo vnetje in zaprtje zdravljene vene. Tako se bo kri preusmerila iz obolele v druge, zdrave vene, zaprta vena pa se bo iz obtoka izključila. Z ultrazvokom zdravnik spremlja, kje se nahaja sklerozantno sredstvo, da ne bi zašlo v globok venski sistem. Pri običajni skleroterapiji uporabljamo tekoči sklerozant, medtem ko pri skleroterapiji s peno uporabimo bolj učinkovito in varno zdravilno snov v obliki pene.

Gre za neinvaziven poseg, ki se ga izvaja ambulantno. Med posegom boste čutili vbodljaj igle, lokalna anestezija ne bo potrebna. Sklerozacija se redko uporablja kot samostojna metoda za zdravljenje kroničnega venskega popuščanja z izjemo estetsko motečih vidnih povrhnjih žilic. Metodo uporabljamo, ko tehnično ni mogoče izvesti znotrajžilnih postopkov in flebektomije.

Pacient je takoj po posegu sposoben normalno opravljati vsa vsakodnevna opravila.

V Nobilis, estetsko - medicinskih centrih opravljamo tudi druge metode zdravljenja krčnih žil:

 • endovensko zapiranje žile s cianoakrilatnim lepilom - Sapheon™
 • lokalno ekstirpacijo varic – flebektomijo
 • EVLO - znotrajžilno lasersko zdravljenje krčnih žil

LOKALNA EKSTIRPACIJA VARIC – FLEBEKTOMIJA

Flebektomija je izredno učinkovita in varna metoda zdravljenja krčnih žil. Poseg se izvede v ambulanti v lokalni anesteziji, pri katerem odstranimo vidne krčne žile skozi manjše zareze v koži (premera 2-3 mm), ki za seboj ne pustijo vidnih sledi.

Z ambulantno flebektomijo odstranjujemo asimptomatske (tiste, ki ne povzročajo težav) kot tudi simptomatske (tiste, ki povzročajo težave) krčne žile. Lahko jo kombiniramo tudi z drugimi metodami zdravljenja krčnih žil.

EVLA - ZNOTRAJŽILNO LASERSKO ZDRAVLJENJE KRČNIH ŽIL

EVLA (Endo Venska Laserska Ablacija) je minimalno invaziven poseg za zdravljenje krčnih žil, pri katerem uporabimo energijo laserskih žarkov, s čimer povzročimo, da se obolela žila – vena safena magna ali parva zapre. Poseg opravimo ambulantno, v lokalni anesteziji, traja pa približno eno uro. Energija laserja povzroči stanjšanje žilne stene, jo skrči in sčasoma zapre, tako da kri ne more teči po njej. Zaradi tega vena ni več napeta in s časom (4 tedne do 6 mesecev) postane neopazna, telo pa jo razgradi in odstrani.

Cenik

  • Skleroterapija (sklerozacija) varic150 €
  • Manj obsežna flebektomija600 €
  • Obsežna flebektomija900 €
  • Laserska operacija krčnih žil (EVLA) - lokalna anestezija1500 €

Rezultati

STROKOVNO, NATANČNO, OSEBNO IN PRIJAZNO.

Pred posegom

Naša klinična pot je hitra, enostavna in predvsem učinkovita. Podlaga za vsakršno odločitev glede zdravljenja je pregled pri žilnem kirurgu, ki bo opravil ultrazvočno diagnostiko spodnjih okončin, saj mu le-ta omogoča jasen in natančen prikaz okvarjenih ven in perforatorjev. Po pregledu vam bo specialist izdal izvid in priporočil metodo zdravljenja, ki je v vašem primeru najboljša izbira.

Pomembno: V kolikor se naročite na skleroterapijo ali katerikoli drug poseg znotraj storitev žilne kirurgije, ki jih nudimo in ob vašem obisku ugotovimo, da pregleda in ultrazvočne diagnostike še niste imeli ali s seboj niste prinesli izvida, posega žal ne moremo izvesti. Pregled in ultrazvočna diagnostika sta pred vsakršnim posegom bistvenega pomena.

Tveganja

Absolutne kontraindikacije za skleroterapijo so:

 • alergije na sklerozantno sredstvo,
 • globoka tromboza in akutni tromboflebitis,
 • akutna febrilna obolenja,
 • hude motnje arterijske prekrvitve,
 • dekompenzirane srčne, jetrne in ledvične bolezni,
 • ležeči in nepokretni bolniki.

Relativne kontraindikacije za skleroterapijo so:

 • nosečnost,
 • bolnice na oralnih kontraceptivih,
 • diabetes,
 • visoka starost.