Odstranjevanje pigmentacij

Moteče pigmentacije najpogosteje predstavljajo sončne ali starostne pege (solarne lentige) na obrazu in hrbtiščih rok ter melasmo na obrazu.

Solarne lentige učinkovito in natančno odstranjujemo z laserjem.

Ljubljana, Maribor Boris Onišak, dr. med., Alen Jović, dr. med., Janja Šmid Vauhnik, dr. med., Ivana Bogataj Tancer, dr. med.
Trajanje 15 - 30 min
Nazaj na delotakoj
Cenikod 90 do 290 €
Rezerviraj termin Informacije
Vas motijo pigmentacije na koži ali le neenakomerna obarvanost kože? Naročite se na pregled pri našem zdravniku specialistu, ki bo postavil diagnozo in vam bo predstavil naše najsodobnejše in preverjene metode odstranjevanja pigmentacij.

Odstranjevanje pigmentacij z laserjem

Z laserjem odstranjujemo sončne ali starostne pege (solarne lentige), madeže barve bele kave, pege (efelide) in nekatere redkejše motnje pigmentacije. Laser oddaja ozek snop svetlobe z visoko energijo, ki vpliva na kožno barvilo melanin. Postopek izvajamo v mesecih z manjšo jakostjo UV žarkov. Pred posegom in takoj po posegu kožo hladimo. Laserski žarki se na koži običajno občutijo kot ’’tleski gumice’’.

Odstranjevanje pigmentacij s kemičnimi pilingi

Kemični piling je medicinski postopek, pri katerem z uporabo različnih učinkovin (salicilna kislina, glikolna kislina, Jessnerjeva raztopina, triklorocetna kislina idr.) odluščimo plasti kože in z njimi obolele celice. Koristen je lahko pri različnih oblikah pigmentacij. Globina delovanja pilinga je odvisna od vrste in koncentracije zdravilne učinkovine, pH raztopine, števila nanesenih slojev preparata ter časa delovanja. V Estetiki Nobilis opravljamo površinske in srednje globoke pilinge. Postopek izvajamo na obrazu, vratu, dekolteju in rokah v mesecih z manjšo jakostjo UV žarkov. Površinske pilinge lahko izvajamo na nekaj tednov, srednje globoke pa na 3 do 6 mesecev. Pred kemičnim pilingom najprej pripravimo kožo z medicinsko kozmetično nego, ki temelji na tako imenovanem atravmatskem pristopu.

Odstranjevanje pigmentacij z zamrzovanjem s tekočim dušikom

Na ta način odstranjujemo predvsem pigmentirane aktinične keratoze in tanjše seboroične keratoze.

Cenik

  • Posamezna pigmentacija (do 3 cm)90 €
  • Posamezna pigmentacija (nad 3 cm)120 €
  • Obraz – majhen obseg150 €
  • Obraz – velik obseg220 €
  • Dekolte – majhen obseg120 €
  • Dekolte – velik obseg190 €
  • Podlahti90 €
  • Hrbtišče obeh rok300 €
  • Hrbet od 150 €
  • Goleni290 €
  V ceniku so predstavljene cene laserskega odstranjevanja pigmentacij.

Rezultati

Več oblik pigmentacij (predvsem pa solarne lentige) lahko učinkovito odstranjujemo z laserjem.Učinek posega ocenimo po 6 do 8 tednih. Za odstranitev solarnih lentigov pogosto zadostuje že en poseg. S kemičnim pilingom lahko dosežemo, da je koža sveža, bolj gladka in bolj enakomerno obarvana. Zaradi stimulacije kolagena se izboljša tudi njena napetost. Vašo kožo boste ponovno pokazali v vsem svojem sijaju.

Prej Potem

Pred posegom

Pred odstranjevanjem pigmentacij bo naš zdravnik specialist s kliničnim in dermatoskopskim pregledom postavil natančno diagnozo pigmentacije in vam svetoval najprimernejši način zdravljenja. Nato se bo z vami pogovoril o vaših pričakovanjih in vam svetoval ustrezno metodo odstranjevanja.

Nekaterih oblik pigmentacij (predvsem globlje melasme) žal ni možno popolnoma odstraniti.

Okrevanje

Po laserskem posegu nastopi začasna potemnitev kože, ki v 3 do 4 tednih zbledi.

Po povrhnjem kemičnem pilingu se pojavita blaga rdečina in včasih oteklina, ki običajno izzvenita v 48 urah. Večina pacientov lahko nadaljuje z vsakodnevnimi aktivnostmi.

Po srednje globokem kemičnem pilingu se lahko pojavita intenzivna rdečina in oteklina, ki se umirita v 7 dneh. Luščenje je bolj izrazito. Blaga rdečina lahko traja več tednov. Večina pacientov prekine z delom za 7 dni.

Po laserskem posegu in kemičnem pilingu svetujemo hlajenje kože (npr. z vodo v spreju) in redno uporabo vlažilnih krem. Več dni po posegu odsvetujemo drgnjenje kože, saj lahko upočasni celjenje in povzroči nastanek brazgotin. Vsaj mesec dni po posegu se izogibajte soncu, ker lahko sproži nastanek rjavih lis (povnetnih hiperpigmentacij). Kasneje pa se dosledno ščitite pred UV žarki z iskanjem sence, oblačili in pokrivali ter z zaščitnimi sredstvi s faktorjem SPF50+ in UVA zaščito.

Tveganja

Pred posegom vas bo zdravnik poučil o tveganjih predvidenega posega.

Postopek laserske odstranitve pigmentacij je varen. Neželeni učinki posega so običajno blagi, nastopijo pa lahko:

 • rdečina, oteklina (redko mehurji) in srbenje takoj po posegu in do nekaj dni po posegu,
 • okužba kože,
 • temnejši ali svetlejši predeli kože (predvsem pri osebah s temnejšo kožo),
 • pikčaste kravitve in modrice,
 • trajne brazgotine zaradi drgnjenja oz. odstranjevanja krast ali drugi redki zapleti.

Zapleti po strokovno izvedenem kemičnem pilingu so redki. Pojavijo pa se lahko:

 • okužba kože,
 • temnejši ali svetlejši predeli kože,
 • trajne brazgotine zaradi drgnjenja oz. odstranjevanja krast ali drugi redki zapleti.