Glivice na rokah in nogah

Glivično okužbo povzročajo mikrobi, ki jih strokovno imenujejo glive, pogovorno jim rečemo glivice. Lahko gre za dermatofite, kvasovke ali plesni.

Glivično okužbo je treba zdraviti, saj sama od sebe brez ustreznega zdravljenja ne izgine.

Ljubljana, Maribor, Moravske Toplice, Portorož dr. Mojca Bizjak, dr. med., dr. Katarina Trčko, dr. med., Mateja Starbek Zorko, dr.med., Janja Šmid Vauhnik, dr. med., prim. mag. Ana Benedičič, dr. med., Alen Jović, dr. med., Špela Šuler Baglama, dr. med., Katja Kramberger, dr. med.
Trajanje 15 min
Nazaj na delotakoj
Cenikod 80 €
Rezerviraj termin Informacije
Pogosto je hkrati okuženih več družinskih članov. Okužbo je treba pravočasno zdraviti, sicer se lahko razširi na druge dele telesa in na druge ljudi.

Dobro je vedeti

Glivična okužba se lahko pojavi na enem ali večih nohtih. Pogostejša je pri starostnikih ter pri osebah z oslabljeno imunostjo, sladkorno boleznijo, boleznimi žil, prekomernim potenjem, imunsko pomanjkljivostjo in poškodbami nohtov zaradi športa ali tesne obutve. Nohti so običajno nesimetrično prizadeti.

Glivično okužbo nohtov nog običajno povzročijo dermatofiti. Pogosto je hkrati prisotna glivična okužba kože stopal, ki se kaže z drobnim luščenjem, včasih pa tudi s pordelimi in srbečimi predeli kože (spodaj, slika 1). Noht je sprva običajno belo ali rumeno razbarvan in rahlo privzdignjen na prostem robu (spodaj, slika 2). Nezdravljena okužba se pogosto širi proti bazi nohta ter povzroči zadebelitev nohta (spodaj, slika 3), lomljivost in bolečnost.

Glivično okužbo nohtov rok najpogosteje povzročijo kvasovke. Pogosteje imajo težave osebe, ki so izpostavljene vlagi (na primer delavci v gostinjstvu). Zaradi okužbe s kvasovkami se najprej okuži obnohtje, nato pa še priležni del nohta (spodaj, slika 4). Okužba z dermatofiti (tinea) se lahko prenese iz stopal na roki. Pogosto gre za okužbo obeh stopal in le ene roke.

Zdravljenje

Protiglivični lak za nohte lahko koristi le v zgodnji fazi okužbe. Običajno ga je treba uporabljati od 4 do 12 mesecev.

Zdravljenje glivične okužbe nohtov večinoma poteka nekaj mesecev s protiglivičnimi tabletami ali kapsulami. Zdravilo se nakopiči v nohtu in lahko učinkuje še več mesecev po zaključenem prejemanju.

Učinek zdravljenja se pokaže šele med rastjo nohta. Novi noht raste počasi iz baze in pogosto pridobi normalni izgled šele po 6 do 12 mesecih.

Za zdravljenje okužbe nohtov v posameznih primerih uporabljamo tudi laser, izjemoma je potrebna kirurška odstranitev.

Za ozdravitev glivične okužbe kože stopal in rok običajno zadostujejo protiglivične kreme.

Kaj lahko storite sami

Pred pričetkom zdravljenja obiščite specialista dermatologa, ki bo potrdil diagnozo in izključil druge bolezni, pri katerih so lahko nohti podobno spremenjeni, na primer luskavico.

Stopala vzdržujte čim bolj suha, nohte pa kratke. Nosite bombažne nogavice in zračno obutev iz naravnih materialov, saj toplo in vlažno okolje omogoča razrast glivic. Okužba je nalezljiva. Na kopališčih in drugih javnih površinah ne hodite bosi. Uporabljajte lastne brisače. Perilo je treba oprati na najmanj 60° C. Uporabljajte lasten pribor za urejanje okuženih nohtov.

Ne zdravite le nohtov. Redno si pregledujte stopala, še posebej ne pozabite pogledati med prste. Glivična okužba kože stopal se po uspešnem zdravljenju pogosto prikrito ponovi in se lahko ponovno razširi na nohte.

Cenik

  • Osnovni dermatološki pregled80 €
  • Razširjeni dermatološki pregled100 €
  • Osnovni kontrolni dermatološki pregled v 6 mesecih po prvem pregledu50 €
  • Razširjeni kontrolni dermatološki pregled v 6 mesecih po prvem pregledu60 €
  • Mikrobiološka preiskava nohtov ali kože na glive (doplačilo k pregledu)20 €
  • Laserska terapija onihomikoze (1 noht)60 €
  • Laserska terapija onihomikoze (več nohtov ene roke ali ene noge)90 €
  • Laserska terapija onihomikoze (nohti obeh rok ali obeh nog)120 €
  Opomba: Cena posamezne laserske terapije velja za nohte rok ali nog.

Rezultati