Bolečina v križu je pogost vzrok obiska ortopeda

10. 09. 2020

Bolečina v križu je eden izmed pogostejših vzrokov obiska bolnika v naši ambulanti - hernija medvretenčne ploščice, zdrs vretenca, segmentna nestabilnost, zlom vretenca…

Bolečina v križu je eden izmed pogostejših vzrokov obiska bolnika v naši ambulanti.

Vzrokov za bolečino je veliko (hernija medvretenčne ploščice, zdrs vretenca, segmentna nestabilnost, zlom vretenca…).

Hernija medvretenčne ploščice

Hernija medvretenčne ploščice pomeni izbočenje želatinoznega jedra skozi vezivni obroč.

V kolikor pride do utesnitve živčnih struktur, se pojavi bolečina ledveno, ki se lahko širi v spodnjo okončino – lumboishialgija (išijas). Ob bolečini se lahko pojavi izpad senzorike (oslabljen občutek na dotik), mravljinčenje in oslabljena moč posameznih mišičnih skupin na spodnji okončini.

Stanje se zdravi operativno, kadar je prisotna večja bolečina, ki traja več kot tri mesece in v primeru izpada mišične moči v spodnjih okončinah. V primeru sindroma kavde ekvine (težave z odvajanjem blata ali vode), pa je operacija urgentna.

Degenerativne spremembe vratne hrbtenice

Degenerativne spremembe vratne hrbtenice po pogostosti le nekoliko zaostajajo za degenerativnimi obolenji ledvene hrbtenice.

Bolečina je najpogosteje posledica degenerativnih sprememb medvretenčnega diskusa ali fasetnih sklepov, ki se zdravi konzervativno (protibolečinska terapija, fizikalna terapija).

Vzrok za bolečino, ki se širi iz vratu v ramo ali roko, je utesnitev spinalnega živca (radikulopatija) in se v primeru večjih bolečin in nevroloških izpadov zdravi kirurško.


Ortopedska ambulanta Nobilis

Specialistični pregled pri ortopedu v samoplačniški ortopedski ambulanti Nobilis. Nudimo strokovne ortopedske preglede, diagnostiko in zdravljenje težav zaradi poškodb ali bolezni gibalnega sistema.


Potrebujete pomoč ali nasvet ortopeda specialista?

Kontaktirajte nas, z veseljem vam bomo pomagali!

Ali nas pokličite 01 2328 338


Pokaži več Na seznam