Štrleča ušesa niso neodpravljiva estetska nepravilnost

25. 06. 2020

Korekcija štrlečih ušes ne predstavlja zahtevnega operativnega posega, rezultati pa prinašajo dodatno samozavest in zadovoljstvo z lastnim telesom

Mnogi se spominjajo otroštva po neprimernih opazkah vrstnikov zaradi štrlečih ušes. Še posebej v puberteti tovrstne hibe postanejo del identitete, ki negativno vplivajo na najstnikovo samopodobo.

Korekcija štrlečih ušes

Danes odprava štrlečih ušes ne predstavlja zahtevnega operativnega posega, rezultati pa prinašajo dodatno samozavest in zadovoljstvo z lastnim telesom.

Korekcija ušes (strokovno imenovana otoplastika) je estetski kirurški poseg, s katerim uspešno odpravimo deformirana, prevelika ali štrleča ušesa. “Že kot otroka so me motila štrleča ušesa, ampak me je bilo zelo strah, verjetno predvsem bolečine,” pravi naša pacientka Eva iz Ljubljane. “Kot odrasla sem že nekaj časa razmišljala o posegu, in, ko sem na prvem pregledu pri Dr. Onišaku dobila vse pomembne in natačne informacije, je ves strah izpuhtel.”

Korekcija ušes z metodo modeliranja

Pri korekciji ušes z metodo modeliranja lahko spremenimo tako položaj, velikost kot tudi obliko ušes. S pomočjo tehnike rezov in šivov lahko ušesa trajno spremenimo. Korekcijo ušes opravljamo pri majhnih otrocih v splošni anesteziji, pri odraslih pa v večini primerov v lokalni anesteziji. Poseg običajno traja 1-2 uri.

Kožni rez poteka običajno za ušesom, tik nad gubo, kjer se uho stika s skalpom, tako da praktično ni viden. Hrustanec preoblikujemo, stanjšamo, po potrebi ga delno odstranimo in zapognemo nazaj proti glavi. To lahko dosežemo s šivanjem hrustanca ali pa z oslabitvijo površinske napetosti hrustanca s prednje strani.

"Imela sem občutek, da je operacija trajala 20 minut"

Po Evinih besedah sama operacija v lokalni anasteziji ni prav nič boleča, celotna ekipa v operacijski sobi pa je poskrbela, da ji je bilo udobno, sam poseg je potekal v sproščenem vzdušju: “Imela sem občutek, da je operacija trajala 20 minut, čeprav je preteklo uro in pol. Tudi bolnišnično osebje je po operaciji ves čas na voljo, kadarkoli jih potrebuješ.”

“Z rezultati sem zadovoljna in prav nič mi ni žal, da sem se odločila za poseg. Moja oblika in velikost ušes je bila sicer čisto ustrezna, vendar so mi preveč štrlela od glave,” pojasnuje Eva. Pravi, da se po operaciji počuti bolje zaradi estetskega popravka, pozitivno pa je to vplivalo tudi na njeno samozavest.

Preberite še:

Korekcija štrlečih ušes (otapostaza)


Estetski poseg, s katerim uspešno popravimo nepravilna, prevelika, neenakomerna ali štrleča ušesa.--

Pokaži več Na seznam