Strije in hiperpigmentacije po porodu

03. 02. 2021

Med najpogostejše nezaželjene spremembe kože po porodu štejemo predvsem pigmentne spremembe (melazmo) ter atrofijo kože, ki se kaže v obliki strij na področjih večje tenzije kože.


STRIJE

Strije (striae distensae, striae gravidarium) so atrofične, rožnate do vijolične linije, ki po približno šestih mesecih od nastanka ostanejo vidne le še v barvi okoliške kože. Nastanejo zaradi rupture oziroma pretrganja kolagensko-elastinskih vlaken v dermisu, kot posledica zvišanja telesne mase nosečnice in hormonskih vplivov. Pojavijo se napodročjih največjegaraztezanja in sicer na trebuhu, dojkah, po stegnih ter na predelu zadnjice.




Kako uspešno odstraniti strije?

Strij ne moremo v celoti odstraniti, lahko pa v veliki meri omilimo njihov moteč videz. Najpogostejša metoda nege kože s strijami je uporaba kozmetičnih produktov,kipanivedno učinkovita. V tem primeru vam za omilitev motečih strij v Estetiki Nobilis priporočamo tehniko microneedling. Najboljše rezultate boste dosegli, če se strijam posvetite takoj v začetni fazi.

Pri microneedlingu s pomočjo posebne aparature (Dermapen) natančno ciljamo posamezne strije in jih odpravimo do te mere da so skoraj neopazne. Gre za minimalno invazivni, nekirurški postopek, ki je varen in skoraj neboleč (z uporabo anestetika). S finimi iglicami povzročimo kontrolirano poškodbo kože, ki sproži proces celjenja in s tem spodbujanje kolagena in naravno regeneracijo kože. Poveča se gostota, kvaliteta, debelina, elastičnost in prekrvavitev v dermisu.

Prednosti microneedling za odpravo strij

  • Minimalno tveganje za spremembo pigmentacije kože – nastanek madežev, v primerjavi z laserjem;
  • Varen in skoraj neboleč postopek;
  • Ne le, da spodbudi proces obnove kože, temveč tudi poveča absorbcijo učinkovin, zaradi česar so učinki še večji;
  • Lahko se izvaja pri vsakem fototipu kože.

Kako hitro lahko pričakujete rezultate?

Zdravljenje lahko traja od nekaj tednov pa tudi do enega leta, saj na to vplivajo različni dejavniki, kot so: starost, tip kože in sposobnost regeneracije. Vsekakor pa je odvisno v kakšni fazi so strije. Nove strije so po navadi rdečkaste, starejše pa bolj bele/kožne barve. Oboje je lahko izziv za zdravljenje, vendar imajo novejše strije po večini krajši čas odstranjevanja.

Maksimalni učinek dosežemo tako, da si terapije sledijo na 2-3 tedne (priporočljiva serija najmanj 6 tretmajev).

Posebnosti, ki jih morate vedeti:

Pred izvedbo postopka koža ne sme biti izpostavljena soncu (3 ali več dni pred terapijo), potrebno se je izogniti uporabi solarija, 14 dni pred terapijo ne smete jemati antibiotikov, do 12h pred izvedbo postopka pa prenehajte z uporabo zdravil za avto-imunost ali drugih antiinflamatornih zdravil.

Po terapiji lahko pričakujete da bo koža senzorno občutljiva (občutljiva na dotik, prisoten občutek pikanja, zbadanja: občutek vročične kože, kot, da nas je opeklo sonce), prisoten eritem oz. rdečica bo izvenela v 2 – 48 urah. Po sedmih dneh bo koža v normalnem stanju.

Terapija ni primerna za osebe, ki imajo kožne dermatoze, alergijo na kovino, motnjo strjevanja krvi, diabetes in avtoimune bolezni kože.

HIPERPIGMENTACIJE (MELAZMA)

Pri približno polovici nosečnic se na obrazu pojavi melazma (oz. »maska nosečnosti«), ki je simetrična, omejena, močno pigmentirana makula na obrazu in najpogosteje prizadene centralni del obraza (nos, zgornja ustnica, lica ali čelo). Nastane kot posledica hormonskih vplivov, dolgoletnemu izpostavljanju UV žarkom ali genetske predispozicije.

Ločimo 3 vrste melazme:

  • Epidermalna melazma: prizadene zgornjo plast kože, hiperpigmentacija je rjava z ostrim robom;
  • Dermalna melazma prizadene globlje plasti usnjice, zanjo pa so značilni modro-sivi madeži;
  • Mešana melazma (kombinacija epidermalne in dermalne) se izraža kot rjavo-siv pigment.


Kako lahko uspešno odpravimo melazmo?

Dermatološki postopki, kot so kemični pilingi in laserska terapija, lahko pomagajo vidno zmanjšati melazmo. V Estetiki Nobilis vam priporočamo učinkovit posvetlitveni tretma –kemični piling Dermaceutic Mela peel forte. Z nanosom kemičnega pilinga povzročimo nadzorovano poškodbo kože ter posledično luščenje vrhnjega sloja kože in posvetlitev hiperpigmentacij. Postopek je hiter, varen in neboleč in ne zahteva družbenega izostanka. Primeren je za vse tipe in fototipe kože. Vsebuje kojično kislino, arbutin, niacinamid, retinol, salicilno kislino, fitinsko kislino, ekstrakt sladkega korena ter mandljevo kislino,itd. ki poskrbijo, da je vaša koža enakomerno posvetljena.

Kaj se dogaja s kožo po nanosu kemičnega pilinga?

Koža lahko po posegu pordi, oteče, čuti se rahlo zbadanje ali pekoč občutek, ki običajno traja le nekaj ur oz. do naslednjega dne. Lahko imate občutek zategovanja kože. Čez 2-3 dni nastopi želeno opazno luščenje kože, ki med celjenjem traja tudi do teden dni.

Kemični piling sproži intenzivno obnavljanje kože, zaradi česar je koža še bolj občutljiva na UV žarke. Zato je nujno, da kožo ustrezno zaščitite s kvalitetnim in predvsem visokim zaščitnim faktorjem (SPF 50).

Kakšne rezultate lahko pričakujete?

Pred izvedbo postopka priporočamo predhoden pregled in diagnostiko kože oziroma problematike, saj le tako lahko dosežemo dobre in predvsem željene rezultate. Pri postopu odstranjevanja pigmentacij (Mela peel forte) priporočamo 2 postopka v razmaku 30 dni. Po postopku sledi obvezna mesečna uporaba kreme Mela cream z aktivnimi posvetlitvenimi učinkovinami za podaljševanje delovanja in učinka pilinga.

Rezultat: vidno posvetljene pigmentacije, enoten ten in izboljšana tekstura kože.

Pokaži več Na seznam