Virusne bradavice

Virusne bradavice so zelo pogoste kožne tvorbe, ki jih povzročajo človeški papilomavirusi (HPV).

Nezdravljene virusne bradavice se lahko povečajo in/ali razmnožijo.

Ljubljana, Maribor, Moravske Toplice, Portorož dr. Mojca Bizjak, dr. med., dr. Katarina Trčko, dr. med., Mateja Starbek Zorko, dr.med., Janja Šmid Vauhnik, dr. med., prim. mag. Ana Benedičič, dr. med., Alen Jović, dr. med., Špela Šuler Baglama, dr. med., Katja Kramberger, dr. med.
Trajanje 15 min
Nazaj na delotakoj
Cenikod 80 €
Rezerviraj termin Informacije
Posamezne manjše virusne bradavice je lažje zdraviti kot večje število večjih bradavic, zato čim prej obiščite specialista dermatologa.

Dobro je vedeti

Z virusom HPV se lahko okužite ob dotiku z virusno bradavico druge osebe, redkeje posredno preko predmetov. Če že imate virusno bradavico, si lahko virus sami prenesete na drugi del telesa. Virusne bradavice so še posebej pogoste pri šolskih otrocih, osebah s kroničnimi vnetnimi boleznimi kože (npr. z atopijskim dermatitisom) in tistih z oslabljeno imunostjo (npr. pri okuženih z virusom HIV). Zbolijo pa lahko osebe vseh starosti. Okužba je omejena na vrhnji sloj kože. Obstaja več tipov virusnih bradavic:

 • Navadne bradavice so hrapave, okrogle ali ovalne, privzdignjene in merijo od 1 mm do več kot 10 mm (spodaj, slika 1 in 2). Pojavijo se lahko kjerkoli na koži, najpogosteje pa na prstih, kolenih in komolcih. Včasih so na njih vidne drobne črne pike, ki predstavljajo zamašene krvne žile.
 • Plantarne bradavice nastanejo na podplatih in pogosto povzročajo bolečine pri hoji.
 • Ploščate bradavice imajo gladko, ravno in rahlo privzdignjeno površino (spodaj, slika 3). Najpogostejše so na obrazu, hrbtiščih rok in golenih. Pogost vzrok za nastanek številnih ploščatih bradavic na obrazu pri moških je britje.
 • Nitkaste bradavice so ozke kožne tvorbe, ki se najpogosteje pojavijo na obrazu.
 • Sluznične bradavice se lahko pojavijo na ustnicah, v ustni votlini ali na spolovilu.

Za zanesljivo postavitev diagnoze in izključitev drugih, celo nevarnih, kožnih sprememb, je pogosto potreben pregled z dermatoskopom (spodaj, slika 4).

Zdravljenje

Obstaja več načinov zdravljenja virusnih bradavic:

 • Zamrzovanje s tekočim dušikom (krioterapijo) izvaja dermatolog. Postopek se običajno ponavlja na 2 tedna, dokler bradavice ne izginejo.
 • Koristijo lahko pripravki za odstranjevanje površinskih celic virusnih bradavic (salicilna kislina, klorocetna kislina, imikvimod, podofilotoksin idr.). Nekateri pripravki so prepovedani v nosečnosti ali ob načrtovanju nosečnosti.
 • Obstajajo tudi drugi načini zdravljenja, kot so lasersko zdravljenje, fotodinamična terapija, redko kiruška odstranitev.
 • Nekaterim osebam koristi kombinacija postopkov.

Kaj lahko storite sami

Če imate virusno bradavico, je ne praskajte, saj lahko s tem virus prenesete na drugi predel telesa. Virusna bradavica lahko postane vidna šele 12 mesecev po okužbi z virusom HPV. Pri zdravljenju bodite dosledni in potrpežljivi, ker se učinkovitost zdravljenja običajno pokaže šele po večih tednih ali celo mesecih.

Cenik

  • Zamrzovanje kožnega izrastka (doplačilo k pregledu)10 €
  • Zamrzovanje - do 5 (doplačilo k pregledu)30 €
  • Zamrzovanje - 6 do 10 (doplačilo k pregledu)40 €
  • Zamrzovanje - vsak nadaljnji izrastek (nad 10) (doplačilo k pregledu)10 €

Rezultati