Srbenje

Srbenje ali pruritus je neprijeten občutek, ki sproži željo po praskanju.

Srbenje na nespremenjeni koži je lahko prvi znak resne bolezni.

Ljubljana, Maribor, Moravske Toplice, Portorož dr. Mojca Bizjak, dr. med., dr. Katarina Trčko, dr. med., Mateja Starbek Zorko, dr.med., Janja Šmid Vauhnik, dr. med., prim. mag. Ana Benedičič, dr. med., Alen Jović, dr. med., Špela Šuler Baglama, dr. med., Katja Kramberger, dr. med.
Trajanje 15 min
Nazaj na delotakoj
Cenikod 80 €
Rezerviraj termin Informacije
Pregled pri specialistu dermatologu je še posebej priporočljiv, če traja srbenje več kot 6 tednov in ne poznate njegovega vzroka.

Dobro je vedeti

Srbenje najpogosteje povzroči vnetna bolezen kože (spodaj, slika 1), ki jo je treba diagnosticirati. Včasih so kožne spremembe komaj opazne ali pa srbi nespremenjena koža.

Srbenje lahko povzročijo tudi internistične, rakave, nevrološke ali psihiatrične bolezni in zdravila. Če ne uspemo diagnosticirati kožne bolezni, je pogosto treba opraviti laboratorijske in morebitne druge preiskave.

Pred pregledom pri dermatologu poskušajte odgovoriti na naslednja vprašanja:

 • Ali ste opazili srbeče kožne spremembe?
 • Kako dolgo traja srbenje?
 • Ali je srbenje omejeno na določen predel telesa ali vas srbi vsa koža?
 • Kako izrazito je srbenje in kaj ga poslabša?
 • Kaj ste nanašali na kožo (zelišča, protivnetna zdravila idr.)?
 • Kakšen vpliv ima srbenje na kvaliteto vašega življenja? Ali ste zaradi srbenja opazili spremembo razpoloženja? Ali ste imeli psihološke težave pred pojavom srbenja?
 • Ali je srbenje izrazitejše ponoči? Ali opažate tudi nočno potenje, utrujenost in nenamerno hujšanje?
 • Ali je srbenje izrazitejše po umivanju z vročo vodo?

Na pregled pri dermatologu prinesite tudi seznam zdravil, ki jih prejemate. Če dermatolog ob začetni obravnavi ne uspe najti vzroka za srbenje, so pomembni kontrolni pregledi. Sčasoma se lahko razvijejo diagnostične kožne spremembe. Če ob kontrolnih pregledih vztraja sum na nedermatološki vzrok za srbenje, je treba preiskave ponavljati.

Če je srbenje prisotno tudi pri bližnjih osebah, gre lahko za garje, ušivost ali drugo parazitozo.

Zdravljenje

Srbenje je pogosto glavna težava kožnih bolezni, zato jih je treba diagnosticirati in zdraviti. Če dermatološko, internistično, nevrološko ali psihiatrično zdravljenje (redkeje ukinitev določenih zdravil) ni uspešno, je zdravljenje lahko težavno. Lokalni antihistaminiki (npr. Fenistil® gel) za dolgotrajen srbež niso učinkoviti. Sprožijo lahko tudi kontaktno alergijo. Če so prisotne razpraskanine (spodaj, slika 2), so priporočljivi antiseptiki (npr. Octenisan® losjon za umivanje). Zdravnik vam lahko za zdravljenje predpiše zdravila v obliki tablet ali kapsul. Pri srbenju zaradi različnih vzrokov lahko koristita tudi psihoterapija in zdravljenje z ultravijoličnimi žarki.

Kaj lahko storite sami

Če so srbeče kožne spremembe le občasne, jih fotografirajte. Pogost vzrok za srbenje je namreč koprivnica ali urtikarija (spodaj, slika 3), pri kateri lahko kožne spremembe hitro izginejo.

Izogibajte se grobim tkaninam, pregrevanju telesa ter snovem, ki širijo krvne žile (npr. kofein, alkohol, začimbe). Srbeče predele kože lahko hladite z vlažnimi hladnimi obkladki. Koristi lahko tudi kratkotrajno tuširanje z mlačno vodo in uporaba krem ali losjonov z dodatkom 1−3 % mentola ali uree. Namesto tekočih mil uporabljajte sindete, ki so na voljo v lekarnah. Vsaj enkrat na dan uporabite tudi negovalno mazilo, saj je suha koža zelo pogost vzrok za srbenje.

Cenik

  • Osnovni dermatološki pregled80 €
  • Razširjeni dermatološki pregled100 €
  • Osnovni kontrolni dermatološki pregled v 6 mesecih po prvem pregledu50 €
  • Razširjeni kontrolni dermatološki pregled v 6 mesecih po prvem pregledu60 €

Rezultati