Luskavica ali psoriaza

Luskavica ali psoriaza je dedna kožna bolezen, ni nalezljiva in ne povzroča nastanka brazgotin. Za psoriazo zboli približno 2 % ljudi. Pojavi se lahko pri katerikoli starosti.

Pri luskavici so vneti predeli kože običajno ostro omejeni, rdeči in prekriti s srebrno-belimi luskami.

Ljubljana, Maribor, Moravske Toplice, Portorož dr. Mojca Bizjak, dr. med., dr. Katarina Trčko, dr. med., Mateja Starbek Zorko, dr.med., Janja Šmid Vauhnik, dr. med., prim. mag. Ana Benedičič, dr. med., Alen Jović, dr. med., Špela Šuler Baglama, dr. med., Katja Kramberger, dr. med.
Trajanje 15 min
Nazaj na delotakoj
Cenikod 80 €
Rezerviraj termin Informacije
Luskavice ni možno pozdraviti vzročno, lahko pa dosežemo bistveno ali popolno izboljšanje izgleda kože. Na izbor metode zdravljenja vplivajo: oblika luskavice, njena jakost in njen vpliv na kvaliteto življenja. Pri bolnikih z luskavico je zmanjšana kakovost življenja zaradi videza kože in neprijetnega srbenja. Na rokah in stopalih lahko nastanejo tudi boleče razpoke.

Dobro je vedeti

Luskavica je dedna, ni nalezljiva in ne povzroča nastanka brazgotin.

Način dedovanja je zapleten in še ni popolnoma pojasnjen. Če ima eden izmed staršev luskavico, ima otrok približno 25-odstotno verjetnost, da bo zbolel za luskavico.

Med možne vzroke za poslabšanje luskavice spadajo: okužba grla, stres, alkohol, kajenje, poškodba kože (npr. ureznina, opraskanina) ter določena zdravila. Luskavica se pogosto poslabša brez očitno znanega sprožilnega dejavnika. Poteka bolezni ni možno napovedati. Poslabšanja so nepredvidljiva.

Obstaja več oblik luskavice:

 • Pri kronični stabilni luskavici se simetrično pojavijo posamezni ali številni ostro omejeni pordeli in luščeči predeli kože različnih oblik, ki jih imenujemo plaki (spodaj, slika 1). Najpogostejše prizadete lokacije so kolena, komolci, trup in lasišče.
 • Luskavica lahko prizadene pazduhi, dimlje, zadnjično gubo in spolovilo (inverzna luskavica).
 • Kapljična luskavica, za katero so značilne številne drobne pordele in luščeče kožne spremembe, se najpogosteje pojavi pri otrocih. Včasih jo sproži okužba grla.
 • Nestabilna luskavica - pojavijo se plaki, ki se povečujejo in včasih združujejo, nastajajo tudi novi. Če se vname skoraj vsa koža, gre za eritrodermično luskavico.
 • Pri pustulozni luskavici se pojavijo gnojne kožne spremembe.
 • Do 50 % oseb z luskavico ima tudi luskavico nohtov (spodaj, slika 2).
 • Luskavica lahko prizadene tudi sklepe (psoriatični artritis).

Za postavitev diagnoze luskavice običajno ni treba opraviti preiskav.

Zdravljenje

Luskavice ni možno pozdraviti vzročno, lahko pa dosežemo bistveno ali popolno izboljšanje izgleda kože.

Na izbor metode zdravljenja vplivajo: oblika luskavice, njena jakost in njen vpliv na kvaliteto življenja. Za zdravljenje blage luskavice uporabljamo lokalne glukokortikoide (npr. Elocom®, Advantan®, Afloderm®, Locoidon®), kalcipotriol (npr. Daivobet®, Daivonex®, Xamiol®) ter lokalne imunomodulatorje (Protopic®, Elidel®). Za zdravljenje grobo luščečih predelov kože lahko koristijo pripravki z dodatkom salicilne kisline. Dermatolog vam bo svetoval, kateri pripravek lahko uporabljate na določeni lokaciji. Ne pozabite na reden nanos negovalnih mazil.

Če omenjeni ukrepi niso učinkoviti ali če je luskavica izrazita, lahko dermatolog predpiše zdravljenje z različnimi oblikami ultravijolične svetlobe, tabletami ali kapsulami (acitretin, ciklosporin, metotreksat) ter injekcijami bioloških zdravil.

Kaj lahko storite sami

Dosledno upoštevajte navodila za zdravljenje. Prenehajte s kajenjem in pazite na vnos alkohola. Poskušajte tudi kontrolirati stres. Ni prepričljivih dokazov, da hrana vpliva na luskavico, zato dieta ni potrebna. Smiselna pa je uravnotežena zdrava prehrana, saj so preiskave zadnjih let pokazale, da imajo osebe z luskavico povečano tveganje za srčno-žilna obolenja, sladkorno bolezen in debelost. Bodite tudi redno telesno aktivni in ne pozabite na redne meritve krvnega tlaka.

Cenik

  • Osnovni dermatološki pregled80 €
  • Razširjeni dermatološki pregled100 €
  • Osnovni kontrolni dermatološki pregled v 6 mesecih po prvem pregledu50 €
  • Razširjeni kontrolni dermatološki pregled v 6 mesecih po prvem pregledu60 €

Rezultati