Postopek povečanja dojk z vsadki

01. 09. 2021

Z operativnim posegom lahko izboljšamo izgled dojk in se približamo tistemu idealu dojk, ki velja za neko okolje idealno.

Dojki sta pomemben estetski del ženskega telesa, sta simbol materinstva, simbol ženskosti in sta tudi del seksualnega poželenja ženskega telesa. Temu primerno je seveda veliko mnenj in veliko idej, kaj sta normalni, kaj sta idealni ženski dojki.

Kakšna je lepa, idealna ženska dojka?

O tem je veliko govora in različna so tudi mnenja glede na zemljepisni položaj, glede na ekonomske in socialne razmere. Na splošno pa v kirurški stroki na področju plastične in rekonstruktivne kirurgije ter estetske kirurgije velja, da je lepa idealna ženska dojka tista, ki je po velikosti skladna z ostalimi deli telesa, z ostalimi telesnimi merami, ki se postopno dviguje iz zgornjega dela prsnega koša in nato v spodnji polovici lepo zaokroži v neko celoto.

Velikost dojk

Če bi dojko razpolovili prečno, oz. horizontalno preko bradavice, bi naj bilo v spodnjem delu dojke 2/3 mase oz. volumna dojke, v zgornjem delu pa približno 1/3. Seveda mnenja in ideali o lepi dojki, kot je že bilo rečeno so različni. Tudi težave oz. približevanje tem idealom je v različnih obdobjih življenja žensk različno. Pri mladostnicah so običajno težava premajhne dojke, v obdobju po porodih se pojavi zmanjšanje dojk, oz. dojki nekoliko uplahneta in se povesita, dojki sta lahko tudi preveliki in mnogokrat je velikost dojk tudi takšna, da moti fizične aktivnosti posameznic.




Z različnimi kirurškimi posegi seveda lahko spremenimo stanje, izboljšamo izgled dojk in se približamo tistemu idealu dojk, ki velja za neko okolje idealno.

Povečanje dojk z vsadki

Kadar gre za premajhne dojke lahko dojki povečamo s kirurškim posegom. Že dolga desetletja je znano povečanje dojk s pomočjo prsnih vsadkov. Še vedno uporabljamo silikonske prsne vsadke, to so vsadki, ki so sestavljeni iz silikonske ovojnice in napolnjeni s silikonskim gelom. Imamo več tipov teh vsadkov. Vsadki so lahko okrogli, okrogli pomeni, da so z vseh strani enako zaokroženi in da je najvišja višina vsadka prav v sredini vsadka. Kapljično oblikovani ali anatomsko oblikovani vsadki so pa vsadki, ki nekako poskušajo simulirati obliko naravne dojke. Ti vsadki so v zgornjem delu nekoliko ožji, manj izstopajo iz površine prsnega koša, v spodnjem delu pa so nekoliko bolj zapolnjeni.

Operativni poseg

Operativni poseg s katerim izvršimo povečanje dojk je potrebno opraviti v splošni narkozi. Poseg traja približno 1 uro do uro in pol. Pri posegu naredimo običajno rez v gubi pod dojko, dvignemo žlezno tkivo dojke in formiramo zadosten prostor za vstavitev vsadka. Vsadek lahko vstavimo tudi pod veliko prsno mišico. V tem primeru dvignemo žlezno tkivo in prsno mišico skupaj brez posebnega ločevanja žleznega tkiva od velike prsne mišice. Ko formiramo zadostno velik prostor, vstavimo v ta prostor ustrezno velik predhodno izbran vsadek. Rano zapremo in nato namestimo kompresijski modrc.

Kompresijski modrc mora biti nameščen kontinuirano 14 dni, oz. prve dneve tudi preko noči, nato se uporablja le ob fizičnih obremenitvah še 4 – 5 tednov. Prve dneve po operativnem posegu je potrebno fizične aktivnosti omejiti na tiste za osebne potrebe, nato se lahko previdno stopnjujejo. Tuširanje preko operativnih ran je mogoče tudi že po 3 – 4 dneh.

Tako kot vsak kirurški poseg lahko ima tudi povečevanje dojk določene komplikacije. Najbolj se bojimo neposredno po posegu krvavitev. V kolikor je krvavitev močnejša, lahko to pomeni dodatni kirurški poseg, pri katerem moramo odstraniti predhodno vstavljen vsadek, poiskati žilo ki krvavi, jo zamašiti in nato ponovno vstaviti vsadek. Naslednja komplikacija, ki se pojavlja običajno po nekaj dneh ali 2 – 3 tednih je vnetje rane. Kadar vnetje pride do prsnega vsadka lahko to pomeni potrebo po odstranitvi vsadka in nato nekaj mesečno življenje brez vsadka ter ponovni operativni poseg.

Tako da je potrebno pred odločitvijo za nek estetski kirurški poseg tako kot tudi povečanje dojk je potrebno in smiselno, da se tega tudi zavedamo.


ČVRSTE, VEČJE IN BOLJ SKLADNE PRSI

S posegom ustvarimo bolj skladne prsi, ki po velikosti ustrezajo vašemu telesu, so naravno mehke in brez vidnih znakov vstavljenih vsadkov.


Več o povečanju prsi z vsadki


Potrebujete pomoč ali nasvet?

Ali nas pokličite 01 2328 338



Pokaži več Na seznam