Kemični piling

Kemični piling odpravlja površinske spremembe na koži, zmanjša gubice in odstranjuje pigmentne lise. Rezultat je gladka in sijoča polt.

Ljubljana, Maribor, Moravske Toplice, Portorož asist. Mojca Bizjak, dr. med., Boris Onišak, dr. med., dr. Katarina Trčko, dr. med.
Trajanje 15 min
Nazaj na delo1 do 7 dni
Cenikod 100 do 240 €
Rezerviraj termin Informacije
Pilinge uporabljamo za izboljšanje in glajenje kožne površine (koža postane mehkejša, prožnejša ter bolj svežega videza) in zdravljenje površinskih kožnih sprememb na obrazu, vratu, dekolteju ali hrbtiščih rok.

Kemični piling je medicinski postopek, pri katerem s pomočjo nanosa raztopine organske kisline odstranimo povrhnje dele kože. Izvajamo ga na obrazu, vratu, dekolteju ali hrbtiščih rok. Globina delovanja je odvisna od vrste kisline, njene koncentracije, časa stika le-te s kožo, števila nanešenih slojev in značilnosti pacienta. Nastala poškodba sproži zapletene procese preoblikovanja in tvorbe kolagena ter elastina, zaradi česar se izboljša struktura kože. Poseg je primeren za polnoletne moške in ženske. Izvajamo ga jeseni, pozimi in zgodaj spomladi. Mnoge kisline so prisotne v naravi (na primer AHA v sadju).

Površinski kemični pilingi z AHA kislinami (mandljevo, 30-40% glikolno), salicilno kislino ali Jessnerjevo raztopino

Izvajamo jih za izboljšanje izgleda kože kože (le-ta postane bolj gladka, mehka, prožna in svežega videza) in za zdravljenje površinskih kožnih sprememb kot so na primer:

 • površinska razbarvanja kože (površinska melazma, povnetne pigmentacije, pege),
 • znaki blažjega fotostaranja oz. okvare zaradi vpliva UV žarkov (lisasta pigmentacija, fine gube, neenakomerna površina, starostne pege) ter
 • drobne starostne gube in akne.

Za prvi piling se običajno uporabi blaga raztopina kisline in/ali krajši čas stika le-te s kožo, da se določi vaša zmožnost prenašanja pilinga. Za doseganje zelo lepega rezultata je običajno treba opraviti vsaj 3 površinske pilinge. Površinski piling lahko izvedemo tudi z enim nanosom 25% TCA.

Srednje globoki kemični pilingi s 30% - 40% TCA kislino, 70% glikolno kislino ali 40% - 50% piruvično kislino.

Imajo globlji učinek kot površinski. Uporablja se jih za zdravljenje bolj izrazitih kožnih sprememb kot so na primer:

 • brazgotine po aknah,
 • znaki močnejšega fotostaranja (globlje gube, neenakomerna površina, izrazitejše starostne pege, aktinične keratoze) ter
 • srednje globoke starostne gube.


Kako poteka terapija?

Piling izvajamo v 3 glavnih delih, terapija pa traja približno 30 minut:

 • priprava (čiščenje in razmastitev),
 • nanos raztopine s kislino,
 • nevtralizacija (pri določenih pilingih) ali odstranitev kristalov na površini kože s posebnimi robčki.

Poseg je primeren za moške in ženske vseh starosti.

Cenik

  • Pregled pred prvo terapijo30 €
  • Obraz - površinski piling100 €
  • Vrat in dekolte - površinski piling100 €
  • Roke - površinski piling100 €
  • Obraz - srednje globoki piling (30% - 40% TCA)240 €
  Pred prvim kemičnim pilingom se opravi obravnava pri zdravniku.

Rezultati

GLADKA, SVEŽA IN POMLAJENA KOŽA

S posegom kemičnega pilinga vaša koža na obrazu postane gladka, mehka, sveža in pomlajena z zdravim leskom. Obenem s kemičnim pilingom obraza lahko ublažimo videz plitvih in srednje globokih gub.

Prej Potem

Pred posegom

Pred izvedbo prvega pilinga je ključen posvet z zdravnikom, ki traja vsaj 15 minut:

 • Razložimo vam postopek in se pogovorimo o vaših pričakovanjih.
 • Zdravnik oceni, če ste primerni kandidat oz. kandidatka za ta medicinski postopek. V določenih primerih se pilinga namreč ne sme izvesti.
 • Predhodno boste kožo že pripravili doma s posebno zdravilno kremo, ki se jo nanaša vsaj 2 tedna.
 • Po posegu je potrebno upoštevati natančna navodila, ki jih dobite pri nas.

24 ur pred posegom ne uporabite ličil, negovalne kreme, balzama, pene ali spreja za lase, saj lahko maščobe na koži preprečijo učinkovito prehajanje pilinga.

Vsaj 3 tedne pred prvim pilingom, vse obdobje med pilingi in vsaj 4 tedne po zadnjem pilingu se morate dosledno izogibati soncu in uporabljati kvalitetne zaščitne kreme pred UV žarki.

Okrevanje

Po pilingu boste prejeli natančna navodila glede postopkov, ki jih je treba izvajati doma.

Pri površinskem pilingu načeloma velja, da se lahko vrnete k vašim vsakodnevnim aktivnostim že naslednji dan. Luščenje se običajno pojavi 2 do 4 dni po pilingu in traja 2 do 5 dni. Jakost luščenja je odvisna od vrste pilinga. Pri vseh pacientih se ne pojavi, kar pa ne pomeni, da piling ni bil učinkovit.

Po srednje globokem pilingu pa je koža precej spremenjena vsaj 7 dni. V tem obdobju tudi ne smete uporabljati dekorativne kozmetike. Nekaj dni po pilingu je za pričakovati rdečino, oteklino in občutek napetosti. Koža postopno potemni, nato pa se običajno prične 3. ali 4. dan po posegu luščiti. Ko je luščenje zaključeno (običajno 5 do 7 dni po posegu), lahko pričnete uporabljati dekorativno kozmetiko, s katero lahko tudi prekrivate rdečino, ki običajno traja 2 do 3 tedne po posegu.

Tveganja

Kadar piling izvaja usposobljen specialist in kadar upoštevate priporočila glede postopkov, ki jih je treba izvajati doma, so zapleti redki. Natančnejše informacije o tveganjih boste prejeli ob prvem posvetu z zdravnikom. Odvisna so predvsem od vrste uporabljene raztopine, značilnosti posameznega pacienta in vašega sodelovanja.