Da bo sonce vaš prijatelj

04. 05. 2021

Sonce je zakon, daje nam energijo, omogoča fotosintezo in je glavni vir vitamina D. Kot pri vsaki dobri stvari pa je tudi pri prekomerni izpostavljenosti soncu velika nevarnost za poškodbe kože, ki lahko pripeljejo tudi do kožnega raka.

Sonce je zakon, daje nam energijo, omogoča fotosintezo in je glavni vir vitamina D. Kot pri vsaki dobri stvari pa je tudi pri prekomerni izpostavljenosti soncu velika nevarnost za poškodbe kože, ki lahko pripeljejo tudi do kožnega raka.

Svetloba, ki nas v poletnih mesecih prijetno crklja je sestavljena iz spektra žarkov različnih valovnih dolžin. Vidna svetloba ima valovno dolžino 400–700 nm, nevidna ultravijolična (UV) svetloba pa krajšo (280–400 nm), nevidna infrardeča svetloba ima najdaljšo valovno dolžino (700 nm–1 mm). Kratkovalovna UV-svetloba, je tista ki najbolj vpliva na kožne celice in lahko povzroči nastanek zelo reaktivnih prostih radikalov, ki lahko poškodujejo celice. Več poškodb povzročijo, večja je verjetnost za nastanek gub, kroničnih bolezni in drugih obolenj, vključno s kožnim rakom.

Stroka vedno bolj opozarja na močno povezavo med pogostostjo kožnega raka in obsežnostjo poškodb DNK ter nas opominjajo, da je več kot 90 % primerov kožnega raka posledica izpostavljenosti soncu. Znano je, da je najboljše zdravilo preprečevanje z zaščito pred soncem.

Prezgodnje staranje in izpostavljenost soncu

Prezgodnje staranje kože največkrat povzroči izpostavljenost soncu. Znaki vključujejo pege, starostne pege (znane tudi kot jetrne pege), pajčevinaste žile na obrazu, hrapavo in usnjato kožo, drobne gubice, ki izginejo, če napnete kožo, neenakomerno pigmentirano polt, povešeno kožo in aktinično keratozo, vse pa lahko pripišemo izpostavljenosti soncu.

Sončne pege so znak, da je naša koža že poškodovana zaradi pretiranega izpostavljanja sončnim žarkom. Zato pa pozor. Sonce je eden izmed največjih vzrokov prehitrega staranja kože, zato priporočamo uporabo zaščitnih krem. Le tako bo vaša koža ostala napeta, lepa, nepoškodovana in brez pigmentnih madežev.

Dokazano je, da prezgodnje staranje kože sproži izpostavljenost soncu in se izraža kot drobne gubice in usnjata koža. Prav tako se kožni rak največkrat pojavi na predelih kože, ki so bolj izpostavljeni soncu, zato je še posebej ogrožena koža na obrazu. Če na obrazu opazimo rožnata, rdeča ali rjava območja kože, široka od 0,5 do 3 cm, ki se najpogosteje pojavijo na obrazu (zlasti na ustnicah, nosu in čelu), vratu, podlakteh in hrbtišču rok, na robu uhljev in plešastem lasišču (pri moških) ter na nogah pod koleni (pri ženskah) je potreben pregled pri dermatalogu. Lahko gre namreč za aktinično keratoza predrakavo lezijo. Keratoze se lahko razvijejo v raka.

Melanom je ena izmed resnejših vrst raka. Prvi znak je pogosto pojav novega materinega znamenja ali spremenjen videz obstoječega znamenja. Melanomi so največkrat nepravilnih oblik, lahko so večbarvni in večji od 6 mm. Pojavijo se lahko kjer koli na telesu, najpogosteje pa na hrbtu, nogah, rokah in obrazu. Tudi pri pojavu sumljivih znamenj je potreben nujen pregled pri dermatologu.

V Nobilisu pa vam bomo predstavil tudi naše najsodobnejše in preverjene metode odstranjevanja pigmentacij, predvsem solarnih lentigov. Te lahko učinkovito odstranjujemo z laserjem. Učinek posega lahko ocenimo po 6 do 8 tednih. Za odstranitev solarnih lentigov pogosto zadostuje že en poseg, odvisno pa je od intenzivnosti pigmentacije. Pigmentacije pa lahko učinkovito odpravimo tudi s kemičnimi pilingi, ter dosežemo enotnejši ten kože, gladko in sijočo kožo.

Samoplačniški dermatološki pregled ali preko izbranih zavarovalnic

Sodelujemo z zavarovalnicami Triglav, Doktor 24 asistenca, Generali, Vzajemna in Sava, katere vam lahko krijejo samoplačniške storitve dermatologa. V naših dermatoloških ambulantah smo na voljo v Mariboru, Ljubljani ter Murski soboti v Moravskih toplicah.

Kliknite tukaj in si oglejte si tudi kreme za obraz z UV zaščito

Pokaži več Na seznam